Jauno makšķernieku skolā bērni mācās ne tikai makšķerēt

Jūlija vidū trīs dienas «Ezer­krastos» pie Baļotes ezera notika informatīvi izglītojošs pasākums «Jauno makšķernieku skola». To 8 līdz 12 gadus veciem bērniem organizēja Da­bas resursu aizsardzības biedrība un tās pārstāvji Ilmārs un Līga Luksti. Šo pasākumu projekta ietvaros finansēja Zivju fonds.

Ilmārs Luksts pastāstīja, ka skoliņai nepilnu divu dienu laikā pieteicies maksimālais dalībnieku skaits – 30 bērni. Pārsvarā no tuvākās apkaimes, taču bija arī viens dalībnieks no Bauskas. Šī pasākuma mērķis – audzināt nākamos makšķerniekus, kas ar cieņu izturas pret zivīm, dabu un ievēro makšķerēšanas noteikumus.

Nometne iesākās ar tikšanos ar zinātniekiem, kas turpat «Ezerkrastu» nojumē šķiroja izpētei iegūtās zivis. Jaunajiem makšķerniekiem tās vajadzēja sašķirot pa sugām un pateikt to nosaukumus. Visgrūtāk nācās atšķirt plaužus un pličus, bet pētnieks Matīss Žagars mierināja, ka tas sagādā grūtības pat pieredzējušiem makšķerniekiem. Zinātnieks pastāstīja un arī praktiski parādīja, kā nosaka zivju vecumu, dzimumu un barošanās paradumus. Dažs snīpis gan nepatikā saviebās, kad zivis tika uzšķērstas, lai izpētītu kuņģa saturu, bet pie tā īstam makšķerniekam ir jāpierod.

Turpinājumā jaunie copmaņi apguva, kā sienami āķi, sagatavojama makšķere, un tad jau varēja arī sākt makšķerēt. Lai zivis ķertos labi, katram skolas dalībniekam sponsors «Finnex Group» bija sarūpējis paku ar barību. Dažs labs desmitgadnieks jau bija ar piecu gadu copmaņa stāžu, bet citi makšķerkātu rokā turēja pirmo reizi, tādēļ ne visiem pirmajā dienā veicās. Mazāk pieredzējušajiem palīdzēja pieaugušie.

Otrajā dienā jaunie censoņi mācījās makšķerēšanas noteikumus, uzzināja par makšķerēšanas ētiku, apguva, kā atpazīt zivis, bet dienas «nagla» bija populārā raidījumu vadītāja un mak­šķernieka Māra Oltes ierašanās. Kas viņš tāds ir, zināja teju visi bērni. Dažs gan teica, ka «Makšķerē­šanas noslēpumi» esot la­bāks raidījums nekā «Mak­šķerē ar Olti», tomēr pēc autogrāfa sastājās pagara rinda. Pa­zīstamais makšķernieks demonstrēja, kā zivis ķer ar mušiņmakšķeri un spiningu, pastāstīja, kā sien mušas, kā copē foreles un daudz ko citu, tāpat arī norādīja, kur jaunie copmaņi pieļāvuši kļūdas, sagatavojot makšķeres – kam āķis par lielu, kam pluds par smagu vai aukla par resnu, un arī praktiski pie ūdens parādīja, kas darāms, lai kaut ko noķertu. Galvenais pa­doms klausītājiem bija filozofisks: «Mak­šķerniekam ir jādara tas, ko viņš grib darīt, nevis tas, kas jādara. Ejiet un makšķerējiet!».

Noslēdzošajā dienā «Ezer­­krastos» ciemojās Latvijas Lauku konsultāciju centra darbinieki. Diena pagāja dažādos konkursos, kuros noderēja iepriekšējās divās dienās iegūtās zināšanas. Trīs labākās komandas ieguva balvas. Notika arī sa­cenības kastingā jeb mešanā mērķī un, protams – zivju ķeršana ezerā. Noslēgumā katrs skoliņas dalībnieks saņēma apliecību par beigšanu un vobleri no labvēļiem «Finnex Group». – Liekas, ka viss izdevās. Vairāki bērni un vecāki no­slēgumā taujāja, vai nākošgad arī būs līdzīgs pasākums. Ja būs laiks un nau­da, noteikti rīkosim. Varbūt pat nometnes veidā un arī vecākiem bērniem. Gribētos, lai viņi varētu pacopēt kopā ar karpu makšķerniekiem un no tiem pamācīties. Īpašu paldies gribu teikt sponsoriem «Finnex Group», kas negaidīti pēc savas iniciatīvas ziedoja zivju barību un voblerus, – tei­ca I. Luksts.


Materiāla publikāciju atbalsta:

About Juris Šteinbergs

Makšķernieks, maketētājs, mājas lapas administrators, IT pusspeciālists, grafomāns
Šis ieraksts tika publicēts zivis ar birkām , , , , , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.