Baļotē noskaidroti Latvijas čempioni karpu makšķerēšanā

No 15. līdz 18. augustam Krustpils novada Baļotes ezerā norisinājās Latvijas čempionāta karpu makšķerēšanā trešais — noslēdzošais — posms. Tajā izšķīrās, kurš būs šīgada čempions un kuri sportisti pretendēs uz dalību pasaules čempionātā.

Trešajā posmā piedalījās 23 komandas. Arī pirmie divi posmi notika Baļotes ezerā, kas pašlaik ir vienīgā ūdenstilpe Latvijā, kas var uzņemt tik lielu dalībnieku skaitu, reizē nodrošinot pieklājīgus karpu lomus.

Pēc pirmajiem diviem posmiem pārliecinošā vadībā ar 2 punktiem bija «Amigo Carp». Likās, ka šī komanda viegli tiks pie čempionu titula, bet makšķernieka veiksme ir ļoti mānīga lieta. Bet par visu pēc kārtas… Pirmajā dienā līdz vakara svēršanai pie zivīm bija tikušas septiņas komandas. Tikai vienai no tām bija divas karpas, pārējām — pa vienai. Pirmā nakts bija veiksmīga «MK Saldus», kas izvilka ne tikai sacensību lielāko zivi (8,425 g), bet arī vēl pāris iespaidīgas karpas un izvirzījās vadībā. Pavisam skābus ģīmjus rādīja favorītu «Amigo Carp» dalībnieki 9. sektorā. Viņi bija viena no tām divām komandām, kam pēc pirmās dienas un pirmās nakts protokolā nebija ko ierakstīt. Vīri sprieda, ka kaut kas jāmaina, citādi čempionu tituls var aiziet gar degunu. Neveiksmes tika norakstītas uz sektora īpatnībām — dziļums tur strauji palielinoties līdz 3 metriem un ūdens esot aukstāks nekā citur, tādēļ karpu nav. Lielākie «Amigo Carp» konkurenti «Barons Baits», «Copes nams», «Capital Carp», «Auto­meistars», «Carpio» un «Mītava» par lomiem nesūdzējās un sāka drūzmēties tabulas augšgalā, apdraudot favorītu izredzes uz zeltu. Tomēr līdz piektdienas vakaram «Amigo Carp», pamainījuši ēsmu, bija tikuši pie četrām karpām, paceļoties uz 12. vietu. Ja šajā pozīcijā izdotos noturētie līdz maču beigām, čempionu kauss būtu kabatā. Savukārt saldenieki, sākuši tik vareni, pamazām no savām pozīcijām atkāpās.

Varētu likties, ka makšķerēšanas sacensības 72 stundu garumā aizrit miegaini, bez īpašām emocijām, lēni sūcot aliņu ērtos krēslos un sildoties augusta vēl siltajos saules staros. Tā nebūt nebija — emocijas sita augstu vilni. Neliela pagrūstīšanās, pēc neoficiālām ziņām, esot bijusi jau pirms maču sākuma, WatsApp grupā it kā tika ievietotas viltīgi maldinošas ziņas, kas varētu konkurentiem sajaukt prātus, un neiztika arī bez komandu un tiesnešu izspiegošanas ar binokļiem. Kā jau sportā! Kopumā gan karpinieki šķiet draudzīga saime, un kaislības uzvirmo tikai īpaši saspringtos brīžos.

Naktī uz sestdienu labi bija ķēries komandai «Barons Baits», kas makšķerēja 18. sektorā. Tur ķērās daudz un nelielas zivis, kas ļāva «baroniem» pacelties uz 1. vietu. Otrajā čempionāta posmā jūlijā šajā sektorā līdzīgi veicās arī «Amigo Carp». Ja naktī «baroni» tika pie 10 ieskaites zivīm, tad dienā — tikai pie vienas. Toties vairākas «svarīgas» zivju mammas izvilka «Tora Carp», pirms pēdējās nakts izvirzoties posma vadībā.

Svētdienas naktī un rītā «Barons Baits» ar 17 pieveiktām zivīm nedeva konkurentiem nekādas cerības un posmā finišēja 1. vietā. Komanda, kuras sa­stāvā bija Jurijs Aļehno, Māris Bullis un Ainārs Barons, kopumā izvilka 38 karpas ar kopējo svaru 84 kg. Otro vietu ar 25 karpām un 67,5 kg izcīnīja «Tora Carp» (Andrejs Rižovs, Jevgeņijs Nilovs, Nikolajs Kozirevs), bet trešie posmā bija «Carpio» (Guntars Melderis, Aivis Bērziņš), kas pieveica 17 zivis 48 kg kopsvarā. Kopumā šajās sacensībās tika noķertas 270 karpas ar kopējo svaru 674 kg. Vidējais zivs svars – 2,6 kg.

«Amigo Carp» (Vitālijs Ņečepurenko, Iļja Ibatuļins, Artjoms Ņečepurenko) šajā posmā izrāva 10. vietu, kas ļāva komandai trīs posmu kopvērtējumā ar 12 punktiem ieņemt pirmo vietu un iegūt 2019. gada čempionu titulu. Turpmākajās vietās — «Barons Baits» (16 punkti) un «Carpio» (19 punkti). Pēc uzvarētāju apbalvošanas rosība Baļotes ezera krastā vēl nerimās. Sporta makšķernieki piedalījās tālmešanā, kur galvenais bija izpildīt normatīvu — 160 m. Nākamais pasaules čempionāts notiks Ukrainā, un ūdenskrātuvē, kur tas risināsies, lai tiktu pie loma, apmēram tik tālu jāspēj nogādāt ēsma. Tas pa spēkam bija vairumam izlases pretendentu.

Šīs bija šīgada pēdējās sacensības Baļotes ezerā. Nākamās gaidāmas ziemā, kad tradicionāli notiks tautas mači makšķerēšanā no ledus.

P.S. Galerijā tikai manas bildes. Foto no apbalvošanas un protokolus var redzēt ŠEIT

About Juris Šteinbergs

Makšķernieks, maketētājs, mājas lapas administrators, IT pusspeciālists, grafomāns
Šis ieraksts tika publicēts Sacensības ar birkām , , , , , , , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.