Vēl vieni karpu mači Baļotes ezerā

Amigo Carp 2 nobeiguma fotosesijai bija sagādājuši smukas zivis. Tās komandai nodrošināja 3. vietu.

No 28. jūnija līdz 1. jūlija pusdienlaikam Baļotes ezerā risinājās Latvijas čempionāta karpu makšķerēšanā 2. posms. Tāpat kā pirmajā posmā, kas tepat notika maijā, piedalījās 18 komandas. Cīņa par medaļām bija ne mazāk dramatiska, kā, piemēram, vieglatlētikā – netrūka ne vairākkārtējas līderu maiņas, ne atpalicēju negaidīta finiša spurta, ne sīvas spēkošanās līdz pat beigu signālam. Arī šīm sacensībām, tāpat kā iepriekšējām, sekoju mazliet līdzi gan caur copeslietas.lv  karpu forumu, gan klātienē trīs dienas piedaloties svēršanā un arī tāpat papļāpājot ar makšķerniekiem. Savus iespaidus un sacensību dinamiku esmu mēģinājis aprakstīt turpmākajā tekstā. 

karpa11

Šīs Baļotes ezerā bija pavisam trešās karpu ķeršanas sacensības, un iepriekšējās tika novērots, ka labāk ķeras publiskajai peldvietai pretējā jeb dienvidu krastā. Tādēļ komandas, kas pirmajā posmā makšķerēja peldvietas pusē, šoreiz lozēja pretējā krasta sektorus un otrādi. Pirmajā dienā gan abos krastos ķērās vienādi slikti – uz visām 72 makšķerēm (katra komanda ķer ar četriem kātiem) pieteicās tikai viena ieskaites zivs. «Feisbukā» pat parādījās nievājoši komantāri, sak, uz Baļoti vairs nav vērts braukt, jo tur zivju nav. Turpmākie notikumi parādīja, ka nejēgas vien to būs rakstījuši.

Copes nams līdz pēdējam brīdim cīnījās par bronzu, tomēr šoreiz bija jāsamierinās ar 4. vietu.

Pa nakti karpas pienāca pamieloties ar makšķernieku ezerā samesto barību, un rīta svēršanā aina bija jau daudz priecīgāka – vienpadsmit komandas pie zivīm bija tikušas, bet līderos ar 5 karpām bija izvirzījies «Copes nams», viņiem sekoja «Evors Fishing Carp» un «AG Carp». Līdzīga situācija saglabājās līdz piektdienas pusdienas svēršanai, bet vakara svēršana ieviesa būtiskas izmaiņas līderu trijniekā. Otro sacensību jeb, karpinieku žargonā runājot, «gonkas» nakti līderu godā ar 12 zivīm 26 kg kopsvarā sagaidīja komanda «Bebri», uz otro vietu bija pakāpusies «AG Carp», bet iepriekšējie līderi «Copes nams» bija atkāpušies uz trešo vietu, savukārt no «Evors Fishing Carp» veiksme bija novērsusies. Bez zivs bija palikusi vairs tikai viena «blice» – pirmā posma 6. vietas ieguvēja «Mītava».

Arī šoreiz pārsvarā ķērās karpas svarā no 2 līdz 3 kg, bet ļoti daudzas bija arī zem 1,5 kg un ieskaitē negāja.

Jau piektdienas vakarā laiks sāka mainīties – vējš iegriezās no ziemeļiem. Makšķernieki ziemeļu krasta sektoros kļuva bažīgi, jo ziemelis silto ūdeni nu dzina uz pretējo krastu, un bija bažas, ka tam līdzi var aiziet arī karpas. Sestdienas rīta svēršana šīs bažas apstiprināja. Dienvidu krastā naktī zivis bija ķērušās uz nebēdu, kamēr pretējā krastā tikai divas komandas – «Copes nams» un «Capital Carp» – bija spējušas, neskatoties uz ziemeļu vēju, zivis «piesiet» savos sektoros. «AG Carp» jau nakts vidū piecēla tiesnešus uz ārkārtas svēršanu, jo komandai sāka aptrūkties zivju uzglabājamo maisu. 17 zivis viņus uznesa pirmajā vietā, bet «Bebri» un «Copes nams» nekur tālu nebija atpalikuši. Varenu kāpumu – no 12. uz 6. vietu – bija veikusi komanda «Amigo Carp», kuras sastāvā startēja pagājušā gada pasaules čempionāta trešās vietas ieguvēji Vitālijs Nečepurenko un Iļja Ibatuļins. Viņu lomā bija arī 7,625 kg smaga spoguļkarpa, kas vismaz uz brīdi kļuva par sacensību «big fish». Viņu kluba biedri no «Amigo Carp 2» tai brīdī gan vēl kūlās pa tabulas lejasgalu, bet, kā izrādījās vēlāk, tā bija tikai spēku sakopošana pirms finiša spurta.

Jānis Kūlītis no Golden Carp kā vienmēr atraktīvs un runīgs. Arī zivs smuka – 5,1 kg.

Skaistu zivi 5,1 kg svarā bija pievārējis arī vietalvietis Jānis Kūlītis no «Golden Carp». Viņš gan sūdzējās par kaijām, kas makšķernieka mestās boilas ķērušas gan gaisā, gan nirušās pēc tām ūdenī. Pārinieks vienu kaiju pat noķēris. Ne uz āķa, bet ar rokām. Tā bijusi sapinusies vecā auklā un nav spējusi palidot. Pēc nelielas operācijas putns atbrīvots un atlaists brīvībā. Citos sektoros copmaņiem bija pretenzijas pret brekšiem, kas pienākuši pamieloties ar karpām domāto barību. Brīžiem tie ķērušies biežāk par mērķa zivīm, pie tam ļoti labā izmērā – 1,5 līdz 2 kg. Daļa tika atlaisti, bet daļa atdoti vietējiem iedzīvotājiem kā kompensācija par tiem sagādātājām neērtībām. Vietējie nav palikuši parādā – arī pašiem ķērājiem ticis pa kādai nokūpinātai zivij. Pirmajos karpu mačos pagājušogad un pirmajā čempionāta posmā maijā uz karpu boilām ķērās arī zandarti. Šoreiz, liekas, nevienai komandai «kaulaģīmis» nepieteicās. Samērā bieži uz āķa trāpījušies vecu tīklu fragmenti, kas saglabājušies no seniem lakiem, bet izvilktais «samodurs» gan izskatījās svaigs un lietots nesen. «Samodurs» ir maluzvejnieku parikte ar daudziem āķiem atļauto trīs vietā. Tātad, neskatoties uz ezera pieskatīšanu, kādam tomēr niez nagi uz nelikumīgām darbībām.

 

Vienu brīdi šī 7,6 kg spogulene bija maču “Big fish”.

Turpinājumā labi veicās «Amigo Carp», kas vienbrīd pakāpās pat uz 4. vietu, bet vēl lielāku izrāvienu veica «Amigo Carp 2» (Gatis Gaišputis un Ēriks Tukišs). Pēdējā maču naktī arī šai komandai pietrūka zivju uzglabājamo maisu un nācās modināt galveno tiesnesi Ilmāru Lukstu. Kopumā komanda pēdējā naktī un svētdienas rītā līdz sacensību beigām noķēra 27 karpas, kas ļāva no 16. vietas pēc trešās dienas turpinājumā aizsniegties līdz bronzas medaļām, uz ceturto vietu nobīdot «Copes namu». Pēdējās maču stundās izšķīrās arī uzvarētāji. «Bebri» (Aigars Kosmačevskis, Igors Riekstiņš un Raivis Rutkovskis) šai laikā pieveica 15 zivis, kamēr «AG Carp» – par trim mazāk, taču starp tām bija sacensību «lielā zivs» – 9,150 kg smaga Baļotes princese. Jā, tieši princese, jo par to, ka te mīt arī krietni lielāki eksemplāri, neviens nešaubās. Iespējams, ka tā arī bija izšķirošā zivs, jo pēc 72 divu stundu cīņām posma uzvarētāju «AG Carp» (Aigars Pocis, Aldis Groznis, Atis Grīvs) pārsvars pār otro vietu bija 8,9 kg. Kopējais uzvarētāju loms bija 122,575 kg, kas sasniegts, noķerot 50 ieskaites zivis (karpas, kas smagākas par 1,5 kg). Arī otrās vietas ieguvēji «Bebri» bija tikuši pie tikpat zivīm, taču kopējais svars mazliet mazāks – 113,675 kg. Centnera robežu pārsniedza arī bronzas godalgas ieguvēji – «Amigo Carp2» –, kuru lomā bija 44 karpas ar kopējo svaru 104,125 kg. Interesanti, ka komanda «Mītava», kura pēdējā tika pie ieskaites zivs teju pēc divām diennaktīm, sacensības noslēdza 9. vietā, savukārt «Evors Fishing Carp», kas vienubrīd bija pat otrā, kapitulēja spēcīgā pretvēja priekšā un finišēja tikai 13. vietā. Mainīga gan ir tā makšķernieku veiksme!

Pjedestāls. 1. AG Carp, 2. Bebri, 3. Amigo Carp 2. Big fish – AG Carp.

Kopumā šajās sacensībās tika noķertas 445 ieskaites karpas ar kopsvaru 1039 kg. Tas ir teju divas reizes vairāk nekā pirmajā posmā. Sacensību tiesnesis Ilmārs lēsa, ka, ja  ieskaitē ietu arī zivis mazākas par 1,5 kg, iespējams kopējais loms būtu pat pie divām tonnām. Jāpiebilst, ka sacensības vēl īsti nebija beigušās, kad vairāki Jēkabpils copmaņi jau dežurēja pie sektoriem un gaidīja, kad sportisti tos pametīs, lai ieņemtu iebarotās vietas.

Pēdējais Latvijas čempionāta posms notiks pēc trim nedēļām Upesciemā. Tajā tiks noskaidroti ne tikai čempioni, bet arī makšķernieki, kas Latviju pārstāvēs pasaules čempionātā. Bet Baļotes ezerā tās noteikti nebija pēdējās lielās sacensības. Tā kā absolūtais vairākums karpinieku ar ezera apsaimniekošanu un sacensību organizācijas līmeni palika apmierināti, visticamāk, līdzīgi mači te notiks arī turpmāk.

Raksts publicēts laikraksta Brīvā Daugava  3. jūlija numurā. 

Svēršanas protokoli un  rezultāti ŠEIT. 

Vairāk foto ŠEIT. 

About Juris Šteinbergs

Makšķernieks, maketētājs, mājas lapas administrators, IT pusspeciālists, grafomāns
Šis ieraksts tika publicēts C&R, karpas, Sacensības ar birkām , , , , , , , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.