Maija līdakas uz rotiņiem

Ilgi domāju, vai kaut ko vispār rakstīt par līdaku copi, jo pārsvarā tās  ķeru ar rotiņiem, kas tagad — vobleru, ēdamgumiju un džiga laikmetā — varētu izklausīties pārāk vecmodīgi. Bet šodien jaunajā Copes Lietu numurā lasu, ka tos slavē arī Ingus Dukaļskis. Nu, ja jau tāds profs tos nenonievā, kāpēc to darīt man, it sevišķi tāpēc, ka uz tiem ķeras.

Mani rezultatīvākie rotiņi. Visi Nr. 4. Iztrūkst Mepps Aglia, kas tika atstāts ķērājā.

Mani rezultatīvākie rotiņi. Visi Nr. 4. Iztrūkst Mepps Aglia, kas tika atstāts ķērājā. Pirmie divi (no kreisās) Blue Fox, Ponton21 Synchrony, Mepps Black Fury un Mosca.

Un tā – par manu šīgada maija pirmās dekādes copi Lubānā vai, pareizāk sakot, vecajā Maltas gultnē (piebraukšana no Nagļu puses), kur regulāri no laivas spiningoju jau ceturto gadu.

Sezonas atklāšana Lubānā. Salīdzinoši mazajā akvatorijā darbojās  6 laivas ar 10 spiningotājiem, vienu makšķernieku no laivas uz dzīvās un trīs dzīvās zivtiņas dancinātāji no krasta.

Sezonas atklāšana Lubānā. Salīdzinoši mazajā akvatorijā darbojās 6 laivas ar 10 spiningotājiem, viena laiva ar makšķernieku  uz dzīvās un trīs dzīvās zivtiņas “dancinātāji” no krasta.

Salīdzinot ar 2013. gadu, ūdens līmenis nenormāli zems. Pagājušogad vēl jūnija vidū varēja spiningot pa pārplūdušajām pļavām, bet šogad līmenis tāds, kā  jūlijā. Kopumā biju 4 reizes; 1., 2., 3. un 9. maijā. 1. un 9. datumā – no rīta līdz pusdienām, 2. un 3. maijā  – pēcpusdienā.  Copes gar pērno ūdenszāļu malu un virs vēl neizaugušām lēpēm.

1. maijā īsta cope sākās jau 6.30 un ilga līdz 7.15. Šajā zivju brokastlaikā izvilkti  2 mēri un 3 zemmēri. Viss notika vienā nelielā līcītī. Pārējā laikā līdz pusdienlaikam – tikai 1 zemmērs. Visas līdakas uz zaļā Blue Fox. Pārējie rotiņi tika izmantoti, kad cope pārtrūka, bet bez rezultātiem.

1. maija līdakas

1. maija līdakas

Līdzīgi notika arī nākamajā dienā, 2. maija pēcpusdienā. Tad gan laivā bijām divatā, un visas copes stundas laikā no 16.00 līdz 17.00 tai pašā līcīti, kur iepriekšējā dienā. Rezultātā uz diviem – 4 mēri un 8 zemmēri. Pārējā laikā līdz 19.00 – klusums. Šoreiz vienīgo zaļo Blue Fox biju atdevis dēlam, bet pats darbojos ar citiem, sudrabotiem, rotiņiem . Rezultāts mūsu mikroduelī neizšķirts – katram pa 2 mēriem un 4 zemmēriem.

Par 3. maiju nav ko daudz rakstīt. Katram pa zemmēra līdacēnam un asarim. Izmēģināti bez rotiņiem tika arī bleķi, vobleri un gumijas. Viss velti… kaut kas līdakām bija sagriezies šķērsām.  Vienīgā laime – mūsu kaunu neviens neredzēja, jo lielais laivošanas trakums bija noskrējis.

Neķeras... Jāskatās dabā!

Neķeras… Jāskatās dabā!

9. maijā esmu palicis viens laivā (ciemiņi aizbraukuši) un varu nesteidzīgi baudīt atvaļinājuma pēdējo dienu. Baudīšanu ap 10.00 pārtrauc vējš, un, lai pūsli no punkta A dabūtu uz punktu B, jāairē pamatīgi. Tajā līcītī, kur ķērās pirmajās maija dienās, vairs nekas neņem, un jāmeklē citi zivīgi gaņģi. Līdakas ķeras reti, bet kā pēc hronometra ar stundas atstarpi – 9.00 (zemmērs), 10.00 (mērs) un 11.00 (mērs).  Šoreiz – uz Black Fury un Mosca. Pēdējā paņēma turpat pie laivas, ceļot mānekli jau ārā no ūdens,  un tā arī iespirinājās laivā.

Un tā –  četru maija sākuma copes dienu apkopojums: noķertas 16 līdakas, no tām 6 mēra un 10 zemmēra. Par mēra līdaku izmēriem klusēšu – nav ar ko lielīties, vien piebildīšu, ka lielākā bija 1,7 kg. Rezultatīvi izrādījās 6 rotiņi manā kastē (pārējie kaut kādu nezināmu iemeslu dēļ netika lietoti vispār vai arī ļoti maz). Bez zivīm palika Lucky John MAL-3   un MA-3 , kā arī Mepps Aglia Long.

Rotiņu statistika

tabula

 Ja pieskaita 2. dienas dēla lomus, nepārspējams killers ar 4 mēriem un 6 zemmēriem ir zaļais Blue Fox, kas gan nav nekāds pārsteigums, jo arī pagājušogad uz tā ķērās labi. Pirmo reizi izmēģināju Ponton 21, un neteikšu, ka būtu sajūsmā, jo šad tad nerotēja, bet visumā labs rotiņš, būs jāpamēģina biežāk arī citas krāsas un izmēri.  Pārējie rotēšanas nozīmē, kā jau bija paredzams,  strādāja ideāli un šad tad arī kaut ko noķēra.

Secinājumi: steidzīgi jāiepērk killers Blue Fox, jo pagājušogad tie Jēkabpilī nebija atrodami un bija jāpasūta radiem no Rīgas.

About Juris Šteinbergs

Makšķernieks, maketētājs, mājas lapas administrators, IT pusspeciālists, grafomāns
Šis ieraksts tika publicēts Cope, ezeri, Lubāns, Rotiņi ar birkām , , , , , , , , , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

1 Responses to Maija līdakas uz rotiņiem

  1. Atbalsojums: Maija līdakas Liepājas ezerā un Burtniekā | Ar spiningu pēc trofejas

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.